LESVAARTEN 

12 november 2022

Deze namiddag stond de eerste lesvaart van Bjorn op het programma. We profiteerden van een nazomerdag om vanuit Zuid-Limburg een lesvaart in te plannen. Na de controle van de documenten, begonnen we om de vaartvoorbereiding te bekijken en af te stemmen op het peilballonetje. Daarna begonnen we aan de opbouw van de mand en ballon, om vervolgens de cold- en hot inflation te doen. Alles gebeurde onder begeleiding van instructeur Tom. We nemen voldoende tijd om alles uit te leggen en te kaderen, maar we laten de leerling ook zelf ontdekken en sturen bij indien nodig. We vertrokken daarna rustig voor een leerrijke lesvaart. Na 40min oefenen op level varen en het aanvoelen van de ballon, begonnen we aan enkele naderingen. De finale landing werd uitgevoerd door Tom. Het was een geslaagde eerste lesvaart van Björn. Op naar de volgende! Na elke lesvaart ontvangt de leerling een mondelinge debriefing op het terrein. Na enkele dagen maakt Tom telkens een uitgebreid verslag met een vorderingsplan in een overzichtelijke document. Ook dit is een belangrijke factor tijdens het lesvaren! 

20 augustus 2022

Deze ochtend reed instructeur Tom voor de laatste keer naar het Waasland. In Wachtbeke stond de laatste lesvaart van leerling Stephanie op het programma. Alles verliep zeer goed en alle leerdoelen werden dan ook behaald. Na 45min maakte Stephanie een tussenlanding, waarbij Tom uit de mand stapte. Daarna vertrok Stephanie voor haar eerste solovaart. Na 40min maakte ze een perfecte nadering naar een groot grasveld waar de ballon zachtjes en gecontroleerd werd neergezet. Stephanie is helemaal klaar voor haar examen. Alle administratie werd meteen in orde gebracht, zodat ze binnenkort op examen kan. We wensen haar veel succes met haar examen en daarna vele en veilige ballonvaarten toegewenst. 

11 augustus 2022

Leerling Stephanie zit in de eindfase van haar praktijkopleiding. We vertrokken vanochtend vanuit Sint-Niklaas voor een lange en verre insrtructievaart. We vaarden recht over de Grote Markt om daarna alle aspecten van een ballonvaart te behandelen. We maakten enkele naderingen vanop verschillende hoogtes. We besloten om het kanaal Gent-Terneuzen over te varen om daarna te kijken naar een landingsplek. Uiteindelijk vonden we een groot grasveld in Assende waar de ballon zachtjes werd neergezet. Het was een zeer goede instructievaart! 

1 augustus 2022

Tijdens onze ballonvakantie in Italië was leerling Stephanie met haar gezin ook daar om te crewen bij een ballonteam. We besloten deze ochtend ook een instructievaart te doen vanop een ballonfestival. We proberen zoveel mogelijk alle aspecten aan bod te laten komen, waaronder het ballonvaren op een festival met veel ballonnen in andere omstandigheden. Het is een bergachtig gebied met heel wat obstakals, maar Stephanie anticpeerde overal zeer goed op. We maakten een zachte tussenlanding, om nadien een definitieve landing te maken op een groot stoppelveld. Daarna leerden we om de ballon al staand te verplaatsen. 

Opnieuw een geslaagde instructievaart. Stephanie zit nu in haar eindfase van de praktijkopleiding! 

22 juli 2022

Vandaag vertrokken we vanuit het mekka van de ballonvaart: Sint-Niklaas. 

Na het overvaren van de stad SInt-Niklaas, kwamen we eerst in een gebied met hee wat hoogspanningen om vervolgens over een bosrijkgebied te varen, ook dit is een belangirjk onderdeel tijdens de opleiding. Het is belangrijk om vooruit te kijken zodat je weet waar je gaat uitkomen en wat de landingsmogelijkheden zijn. In Waasmunster, net voor de E17 vond Stephanie een groot grasveld waar de ballon werd neergezet. Een geslaagde ballonvaart waarbij veel leerdoelen werden behaald! Goed bezig, Stephanie. 

14 juli 2022

Deze ochtend vertrokken naar Kieldrecht voor Stephanie haar zesde instructievaart. De afgelopen periode konden we al heel wat lesvaarten inplannen en maken we heel wat vordering in haar opleiding. We namen een passagier mee, zodat deze aspecten ook aangeleerd konden worden. Tijdens de vaart maakten we enkele steile naderingen en een tussenlanding, om vervolgens door middel van de wind recht op een zeer groot veld toe te varen. We maakten onder toezicht oog van de crew een verticale landing. 

6 juli 2022

Deze ochtend vertrokken we naar het domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Het was een goede instructievaart waarbij de inversie en de effecten zeer duidelijk en voelbaar waren. In Eksaarde vond Stephanie een grasveld waar de ballon zachtjes gecontroleerd werd neergezet. . 

3 juli 2022

Een druk weekend! Opnieuw maakten we de verplaatsing naar het Waasland voor een instructievaart met Stephanie. 

Vanochtend was de opdracht om op lage hoogte te kunnen varen en de gevaren goed in te schatten. We maakten een aantal naderingen om daarna een tussenlanding te doen. Vervolgens vaarden we verder om uiteindelijk in Sint-Gillis-Waas een definitieve landing te maken met wat wind. 

2 juli 2022

De wekker liep vroeg af voor een autorit naar het Waasland. In Lokeren langs de snelweg E17 vertrokken we samen met een collega-instructeur voor Stephanie haar derde instructievaart en tevens eerste ochtendvaart. Het was een goede instructievaart. Het vertrek en varen gaat elke keer al beter en beter. We maakten een aantal naderingen, om vervolgens een gebied met heel wat hoogspanningen over te varen. In de buurt van Sint-Niklaas gingen we opzoek naar een geschikt landingsterrein. Uiteindelijk landden we zeer nauwkeuring en rustig langs de andere ballon die samen met ons was vertrokken! 

15 juni 2022

Vanavond maakten we de tweede instructievaart met Stephanie.

In Stekene vertrokken een vijftal ballonen voor een vaart boven het Waasland. Er stond een matige wind bij vertrek, waardoor het een sportief vertrek was. Tijdens de vaart nam de wind niet af en besloten we nadat we Lokeren waren overgevaren, om na de windmolens aan de E19 te zoeken naar een landingsplek. Het werd een sportieve sleeplanding in een weiland in Berlare. Varen met wind is ook een onderdeel van de opleiding. Voor Stephanie was het een leerrijke vaart. 

18 mei 2022

Vanavond stond de eerste instructievaart van leerling Stephanie op het programma.

Voorafgaand een instructievaart is er een uitgebreide voorbereiding voor nodig. Alle papieren van de ballon, de meteo, navigatieplan en bijzonderheden werden eerst besproken. Bij de eerste lesvaarten worden alle stappen besproken. Daarom is een lesvaart zeer intensief voor leerling én instructeur. We maakten een rustige ballonvaart waarbij we een aantal elementen hebben geoefend en gedemonstreerd. Het werd een zeer rustige en goede landing in Zoutleeuw. 

26 februari 2022

Namiddag nam Tom de recommendation flight af van een leerling die klaar is om op examen te gaan.

Voor het praktijkexamen dient er eerst door een aangesteld bevoegde praktijkinstructeur een aanbevelingsvaart gedaan te worden. Hierbij worden alle examenonderdelen overlopen. Indien de leerling slaagt, mag hij/zij op examen gaan voor het behalen van een ballonlicentie.


Tom vertrok samen met kandidaat Kaylee vanuit Baarle-Nassau voor een trainingsvaart. We vaarden de Belgische grens over richting Meer om vervolgens via de A16 opnieuw Nederland binnen te varen. In Rijsbergen vonden we een groot grasveld waar de ballon zachtjes werd neergezet. Kaylee slaagde voor elk onderdeel en is klaar om op examen te gaan.  48u. na het afnemen van de recommendation flight ontving Kaylee en haar instructeur een uitgebreid verslag en de nodige documenten om de aanvraag in orde te brengen.


We wensen Kaylee heel veel succes met haar praktijkexamen!